Interview met Alain Gautier, ontwerper van het Bibed

Alain Gautier, osteopaat van beroep en ontwerper van de Bibed, gespecialiseerd in de omgang met pasgeboren baby’s. Lees in dit interview over zijn loopbaan!

itw-alain-gautier

Vertel ons eens iets over uzelf

Hallo.

Ik ben sinds 25 jaar gediplomeerd osteopaat. Ik heb me gespecialiseerd in de behandeling van vrouwen die zwanger zijn en pasgeboren baby’s. Ook geef ik lezingen en spreek ik in het professionele Europese onderwijs over soortgelijke onderwerpen: in slaap raken, nachtrust, slaappositie, dragen, vervorming en asymmetrie van de schedel (preventie en behandeling) disfunctionele zuigactie aan de borst en aan de fles, en kraam- en moederzorg.

Gedurende mijn professionele loopbaan heb ik het geluk gehad dat ik in verschillende bedrijfstakken werkzaam heb kunnen zijn; artistiek, sportief, onderwijs, therapeutisch en in het ondernemerschap.  Vaak heb ik hierbij te maken gehad met een dubbele rode draad, de kennismaking van twee werelden en de potentiële creativiteit die deze relatie met zich meebracht. Ik hou van dit soort creatieve avonturen.

In mijn privéleven ben ik getrouwd, en vader van twee jonge meiden van 25 en 19 jaar. Ik heb een passie voor Japan en haar literatuur! En ik hou ervan om te onthaasten door te tuinieren op onze terrassen.

Wat heeft u ertoe aangezet om de Bibed te ontwikkelen?

Sinds 1994 wordt overal te wereld de rugligging als slaappositie aanbevolen. Dit heeft ertoe geleid dat er in Frankrijk ongeveer 18.000 baby’s gered zijn. Maar tegelijkertijd kreeg ik steeds meer baby’s in behandeling die te maken hadden met plagiocefalie. Dit gaf mij een gevoel van professionele frustratie, omdat ik wist dat veel van deze kinderen deze vervorming niet zouden hebben gehad als ze gebruik hadden kunnen maken van een aangepaste positionering bij het slapen in de rugligging, vanaf de geboorte!

We hebben kunnen constateren dat niet de rugligging direct verantwoordelijk is, maar dat een exclusieve positie in deze stand gevolgen met zich meebrengt. De baby, om biomechanische redenen, kan zijn hoofdje de eerste weken na zijn geboorte bijna niet zelfstandig bewegen. Hij kan zijn hoofdje niet rechtzetten, of van de ene naar de andere kant draaien, zonder dat dit een grote inspanning kost. Dus laat een baby zijn hoofd het liefst naar een bepaalde kant staan, waarin hij stabiel ligt, geen moeite hoeft te doen en die voor hem comfortabel is. Maar…

Een schedeltje dat tijdens langere periodes (tijdens de slaap en wakkere staat) druk op dezelfde plek ondervindt , kan vervormd raken door zijn eigen gewicht. Er wordt een kleine afgevlakte zone gevormd op het achterhoofd, waardoor de asymmetrie van de schedel wordt vergroot. De vicieuze cirkel van vervorming en immobiliteit is hiermee compleet. Wij observeren al jaren dat wanneer het hoofd voor langere tijd scheef of vastligt in een wipstoeltje, op een kussen of in een cocon, er het risico bestaat dat er een postnatale plagiocefalie wordt veroorzaakt.

 

En verder is de exclusieve, vlakke rugligging vaak een bron van ongemak, wat door pasgeboren baby’s wordt geuit in huilen.  Hun lijfjes ondervinden spanning in de spieren en mechanische blokkades, de druk op de buik is groter, de spijsvertering en gassen worden belemmerd. De armen en benen zijn onderhevig aan hun eigen gewicht en kunnen zich met plotselinge bewegingen openen, wat niet ten gunsten komt van een algemene ontspanning, die nodig is voor het in slaap vallen en het genieten van een weldadige nachtrust.

Wat is het principe van de Bibed en wat zijn de weldadige eigenschappen ervan voor een baby? 

We hebben ontdekt dat het geven van bewegingsvrijheid aan een babyhoofdje voor spontane bewegingen die geen moeite kosten, en dit vanaf de geboorte, de beste manier is om postnatale plagiocefalie te voorkomen.

We hebben een ingenieuze steun voor babyhoofdje ontwikkeld. Hij kan zijn hoofdje vrij bewegen naar beide kanten, en hij kan een groot aantal stabiele posities aannemen (zelfs tijdens de slaap), en de impact van de krachten die de schedel kunnen vervormen worden door de hoofdsteun geabsorbeerd.

Dit systeem is uitsluitend werkzaam omdat het onlosmakelijk de specifieke vormgeving van de hoofdsteun combineert met een bepaalde kwaliteit van het visco-elastische schuimrubber (traagschuim).

 

Deze slaapvoorziening dient zo snel mogelijk na de geboorte gebruikt te worden. Want het is vanaf dit moment dat de postnatale vervormingen beginnen, maar let op, deze worden voor de ouders pas vanaf 8 weken zichtbaar.

Het systeem van supports voor het hoofd geeft de indruk dat het hoofdje goed op zijn plaats blijft. Dit is geruststellend voor de ouders maar volledig ineffectief omdat het de bewegingsvrijheid van het hoofd ontneemt die nodig is om de groei van de schedel te stimuleren.

Vervolgens hebben we ons concept uitgebreid en een slaapvoorziening gecreëerd – de enige die speciaal is ontworpen en volledig geschikt is voor de rugligging. Het is meer dan een eenvoudige slaapvoorziening: gedurende enkele maanden levert het een belangrijke bijdrage aan een harmonieuze ontwikkeling van de baby.

Onze beste ambassadeurs zijn de ouders die het geluk hebben gehad om de Bibed te gebruiken; zij geven hem graag door aan aanstaande ouders, omdat ze zeker zijn van de kwaliteit en het nut van hun cadeau.

 

Met de Bibed, dankzij de complexe en originele opbouw, worden alle lichaamsdelen in een specifieke houding gepositioneerd, naargelang de bepaalde fysiologische en bewegingsfuncties.

  • De Bibed heeft een hoek van 12%: hij voorkomt refux (spugen) en houdt de luchtwegen van een baby vrij.
  • Hij voorkomt het risico van een plat hoofdje dankzij de specifieke vormgeving en het traagschuim met vormgeheugen.
  • Hij laat baby’s sneller in slaap vallen en zorgt voor een betere nachtrust dankzij de omhullende eigenschap die baby’s gerustgesteld.

De gebruiksduur lijkt kort maar « de mooie levensfase » van de eerste maanden na de geboorte is een belangrijke overgangsperiode voor het hele gezin, en ik ben er trots op dat ik de Bibed heb ontwikkeld waarmee het comfort voor baby’s, hun levensomstandigheden en die van hun ouders worden verbeterd!

Heeft u projecten voor 2016?

Nog altijd in het domein van de moederzorg, hoop ik de laatste hand te leggen aan twee babyartikelen die me zeer lief zijn en die ik, samen met de ouders, dagelijks uitprobeer en verbeter in mijn praktijk. Deze artikelen zijn noodzakelijk en bij uitstek geschikt voor baby’s, en zoals altijd toegelegd op de verbetering van hun functies.  

Vanuit een pedagogisch oogpunt zijn we ook bezig met het maken van een aantal video’s waarin we informatie en originele methodes verstrekken aan ouders: over het voorkomen van bepaalde vormen van plagiocefalie, het verbeteren van het in slaap vallen en de nachtrust, verbeteren van de zuigfunctie aan de borst en aan de fles om gasvorming te verminderen die alle functies van een baby belemmert.

Waarom heeft u voor een samenwerking met Babymoov gekozen?

Twee jaar geleden, toen we voor het eerst werden benaderd door Babymoov, voelden wij ons direct aangetrokken door het enthousiasme van het team van de Bibed. Zij hadden al gewerkt aan de ontwikkeling van verschillende producten, bestemd voor de nachtrust en het comfort van baby’s. De Bibed paste dus perfect in dit assortiment.

We wilden met hen samenwerken voor het ontwerpen van babyartikelen van kwaliteit à la Française, toegelegd op het welzijn van baby’s en wij geloofden hierbij in het Made in France. Wij waren op zoek naar een leverancier van Europese afmetingen die zich samen met ons wilde engageren. Met deze partner zijn wij er nu zeker van dat de Bibed standaard wordt, zowel in Frankrijk als in de rest van Europa, als nieuwe slaapvoorziening voor pasgeboren baby’s.

Wilt u nog iets toevoegen?

Zeker! Ik wil graag Mevr. Soraya Durantet groeten die de grondlegger is van deze Internationale dag tegen de plagiocefalie. Deze jonge moeder, waarvan het kindje last had van plagiocefalie, heeft een onmeetbare energie gestoken in het verzamelen van betrouwbare informatie en in het delen hiervan met zoveel mogelijk mensen.

Ik dank, met mijn team, de ongeveer 900 osteopaten en andere professionelen in de zorg die de Bibed gebruiken en die overtuigd zijn van de kwaliteit van het systeem tegen postnatale plagiocefalie en het belang van een bepaalde slaappositie, veilig en geschikt voor de rugligging.